Majoritatea românilor locuiesc în mediul urban, dar acest lucru nu îi împiedică să iubească natura și să o aducă aproape de ei, fie că vorbim de parcuri, de spațiile verzi îngrijite lângă blocuri, precum și de plantele din locuință și balcoane sau terase.
Habitat Brokers a mai scris despre un curent în creștere numit biofilie, iubirea de natură, de verde, aplicat în amenajarea caselor. Vrem verde, vrem plante în apartament, beneficiile pentru sănătate sunt enorme, în opoziție cu poluarea specifică marilor centre urbane.
Dacă vă numărați printre cei care iubesc plantele, dar sentimentul nu este reciproc: probabil nu aveți suficient timp să le îngrijiți sau nu v-ați documentat suficient cu privire la necesarul de lumină, căldură și apă, atunci orientați-vă către plante mai puțin pretențioase.
Am căutat informații despre plante care necesită puțină îngrijire sau chiar deloc – nu, nu cele din plastic, tot naturale.
Sansevieria și Zamioculcas sunt plante independente și rezistente. Aceste două soiuri se adaptează la toate mediile (lumină sau umbră), dar nu agreează expunerea la lumina directă a soarelui și nu tolerează excesul de apă. Udarea trebuie să fie moderată, altfel le puneți în pericol supraviețuirea. Iată frecvențele de udare:
Pentru Sansevieria, la fiecare 10 până la 15 zile.
Pentru Zamioculcas, la fiecare 8 până la 10 zile.
În continuare, să amintim de ficus, îl găsiți în multe variante. Aceste plante rezistente trebuie hidratate aproximativ o dată pe săptămâna cu puțină apă. Iarna, reduceți frecvența, le veți uda de 3 ori pe lună. Lăsați solul la suprafață să se usuce înainte de a stropi din nou. Evitați expunerea lor sub lumina directă a soarelui.
Ficus elastica, cu frunze de cca. 40-50 cm, verzi, lucioase si pieloase.
Ficus benjamina (ficus plângător) are ramuri multe si arcuite cu frunze mici.
Ficus bengalesis ajunge la 3 m înălțime.
Ficus lyrata, aspectul frunzelor este asemănător cu o vioară.
Ficus pumila, o specie de ficus (agățătoare) cu frunze mici verzi sau verde cu crem, sub formă de inimioară, conform Horticultorul.
Iar dacă nu aveți deloc timp să udați plantele, să rupeți frunzele uscate, să schimbați pământul din când în când există varianta lichenilor stabilizați. Sunt naturali, verzi sau chiar disponibili în alte culori, nu au nevoie de lumină, de apă, de orice fel de îngrijire și sunt ideali chiar și pentru a decora încăperi fără lumină precum băile.
foto: Pexels