Real Estate Made Easy

Jumătate din teritoriul României nu este cadastrat încă

cadastru teren

În urmă cu mai mulți ani fosta guvernare PSD își asumase accelerarea cadastrării pe întreg teritoriul țării, dar în acest moment mai puțin de jumătate are cadastru realizat. Aceasta în condițiile în care avem fonduri europene, dar ca în multe situații nu sunt folosite.

Peste 75% dintre cadastrările care se realizează se fac cu banii proprietarilor, deși, după cum menționam este treaba autorităților și au fonduri pe care le pot întrebuința.

Lipsa cadastrului atrage numeroase probleme, precum imposibilitatea vânzării proprietății sau piedici în accesarea fondurilor europene. Astfel, prin realizarea cadastrului se poate intabula o proprietate, apoi se poate elibera cartea funciară și în fine, dacă se dorește poate fi vândută.

„Din totalul de 3.181 UAT-uri din România, până la data de 30.04.2023 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 189 UAT-uri (din care în 171 UAT-uri în integralitate și în 18 UAT-uri parțial), precum și în sectoare cadastrale, cu o suprafață totală de 4.607.191,26 ha”, potrivit datelor ANCPI citate de Economedia. Astfel, doar 5,3% dintre localități au cadastrul complet realizat.

Să mai adăugăm și informația că numărul imobilelor înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară administrat de ANCPI era în luna mai 2023 de 21.509.938, adică 53,77% din circa 40.000.000.

 

foto: Pixabay

Compare listings

Comparaţie