Real Estate Made Easy

Care sunt cele 3 conditii minime ale unei locuinte pentru a putea fi cumparata aplicand o cota de TVA de doar 5%, din 2023?

Cota TVA 5% locuinte

Piata imobiliara a primit în acest an un impuls prin aplicarea unei cote de TVA de 5% la achizitia unei locuinte, in anumite conditii, ca de exemplu sa aiba o suprafata utila de maximum 120 mp si ca un cumparator sa beneficieze o singura data de aceasta facilitate.

Legea nr. 301 din 15 noiembrie 2022 pentru aprobarea OUG nr. 31/2019, promulgata deja de presedinte, se va aplica de la inceputul anului viitor si aduce clarificări modalitatii de aplicare a normelor deja in vigoare.

Sunt impuse 3 conditii aditionale pentru a beneficia de cota redusa de TVA la 5% pentru case si apartamente:
1) detinatorii acestora au acces liber individual la spatiul locuibil, fara tulburarea posesiei si a folosintei exclusive a spatiului detinut de catre o alta persoana sau familie;
2) au acces la energia electrica si apa potabila, evacuarea controlata a apelor uzate si a reziduurilor menajere;
3) sunt formate cel putin dintr-un spatiu pentru odihna, un spatiu pentru pregatirea hranei si un grup sanitar, indiferent care sunt dotarile existente si gradul de finisare la data livrarii.

De asemenea, se vor aplica si unele derogari la prevederile de mai sus, in 2023:
1) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice, daca au incheiat pana la 1 ianuarie 2023 acte juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea de astfel de locuinte;
2) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depaseste suma de 600.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, daca au incheiat pana la 1 ianuarie 2023 acte juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea unei astfel de locuinte.

HABITATBrokers va urmari noutatile legislative care privesc piata imobiliara pentru a va ajuta sa va planificati investitiile imobiliare.

 

Foto: unsplash

Compare listings

Comparaţie