Anul 2022 a fost unul de vârf în privința creșterii capacităților de generare a energiei solare, fiind înregistrată o creștere de 49%. Dintre țările europene lider, Spania conduce prin instalarea de capacități de circa 1 GW anul trecut.
În vârful clasamentului se mai află China, dar și economii emergente precum India și Brazilia. În prezent, energia solară poate alimenta 36 de milioane de locuințe, iar în acest an se estimează o nouă evoluție spectaculoasă prin adăugarea a 159 GW de energie solară generată.
SolarPower Europe estimează că se va ajunge la o capacitate între 341 şi 402 GW la nivel mondial, la finele lui 2023, conform Agerpress.
În România, dispunem în 2023 de circa 18GW energie generată prin panouri solare, iar proiectele sunt numeroase, atât prin programele pentru particulari, cât și prin cele dezvoltate de firme private.
Citind Strategia Energetică a României pentru 2022-2030, cu perspectiva anului 2050, aflăm că potențialul este uriaș: Conform studiului privind evaluarea potențialului tehnico-economic al resurselor regenerabile în România, România se află în zona B europeană din punct de vedere al însoririi (1200-1600 kWh/m2 pe an), beneficiază de aproximativ 210 zile însorite pe an şi are cel mai mare potenţial solar din zona de sud est a Europei.
Valorificarea potenţialului solar în scopul producerii de energie electrică prin utilizarea panourilor fotovoltaice permite, conform aceluiași studiu, instalarea unei capacităţi totale de 4.000 MW şi producerea unei energii anuale de 4,8 TWh.
Foto: pexels