Real Estate Made Easy

Ce impact ar avea eliminarea facilităților fiscale pentru muncitorii din construcții asupra costului locuințelor noi?

constructii noi criza 2022

Piața construcțiilor se confrunta deja cu o criză a forței de muncă, iar această problemă s-ar putea agrava dacă Ministerul Finanțelor va umbla la facilitățile fiscale acordate lucrătorilor din construcții.

În 2018 a fost publicată OUG 114 care acordă scutiri de taxe și impozite muncitorilor din construcții, cu condiția ca salariul minim brut să fie de 3000 de lei. Aceste facilități determină ca netul să fie destul de atractiv pentru numeroase persoane care astfel aleg să lucreze în acest domeniu.

„Prin componenta de reformă fiscală din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă s-a asumat de către Guvernul României ca obiectiv revizuirea cadrului fiscal prin care se urmăreşte alinierea sistemului de impozitare actual şi viitoarea etapă de dezvoltare economică a României. Revizuirea cuprinzătoare a sistemului fiscal din cadrul Planului va avea în vedere îmbunătăţirea structurii veniturilor fiscale, precum şi eliminarea distorsiunilor şi lacunelor din sistemul fiscal prin identificarea domeniilor în care legislaţia fiscală relevantă ar trebui ajustată în ceea ce priveşte impozitul pe venit şi contribuţiile la asigurările sociale, creându-se astfel premisele pentru luarea deciziei de a renunţa treptat la stimulentele fiscale excesive“, declară departamentul de comunicare al Ministerului de Finanțe, citat de Ziarul financiar.

Habitat Brokers va urmări acest subiect. Dacă se va adânci criza forței de muncă din construcții, acest aspect va întârzia livrarea unor proiecte noi și va crește prețul locuințelor noi. Poate este momentul să investiți acum într-o proprietate nouă.

Foto: Pexels

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie