Real Estate Made Easy

Noutati si tendinte in piata imobiliara din Romania in 2023: schimbari legislative, inchiriere versus cumparare, ROBOR versus IRCC, sfaturi pentru investitori. Discutie cu Marius Cojocariu, Consultant imobiliar la HABITATbrokers

Marius Cojocariu

La inceput de 2023, am discutat cu Marius Cojocariu, Consultant imobiliar la HABITATbrokers, despre teme importante pentru clientii interesati de tendintele pietei imobiliare: schimbari legislative, inchiriere versus cumparare, ROBOR versus IRCC si sfaturi pentru investitorii in imobiliare. 

Suntem la inceputul lui 2023, cum se va misca piata imobiliara in acest an din perspectiva HABITATBrokers? Care sunt/ vor fi principalele provocari?

Din punctul nostru de vedere, principalele provocari le avem in Q1 si Q2, pana in momentul in care inflatia va scadea sub pragul de 10%. In acest moment avem semne clare, imbucuratoare, ca se va reveni la acest prag dupa jumatatea lui 2023. ROBOR a inceput deja sa scada.

Care sunt noutatile legislative din 2023 care au un impact direct asupra pietei imobiliare?

  • Coborarea pragului de TVA 5% la nivelul de 600.000 lei si limitarea la o singura tranzactie in care poti beneficia de pragul de 5%;
  • Impozitarea tranzactiilor, se anuleaza scutirea impozitarii pentru proprietatile cu valoare sub 450.000 lei;
  • Impozitarea veniturilor realizate din cedarea folosintei, inchirierea proprietatilor.

Se observa o tendinta de crestere a interesul pentru locuinte de inchiriat in defavoarea cumpararii acestora? Crezi ca vom asista in 2023 la o crestere a costului chiriilor?

La sfarsitul lui 2022 am observat o usoara tendinta de crestere pentru proprietatile de inchiriat. Atat timp cat exista rate de dobanda mari, chiria va reprezenta o optiune pentru clientii care nu se incadreaza la o finantare. Cu cat cererea va creste, cu atat preturile de inchiriere vor fi mai mari.

Pentru clientii care cumpara cu credite in lei, 2023 ii pune in fata unei dileme: pot sa opteze pentru IRCC sau pentru ROBOR? De asemenea, unii ar putea fi tentati de creditul ipotecar cu dobanda fixa, care sunt insa minusurile acestuia?

Din 2019, singurul indice de referinta luat in calcul este IRCC, deci ROBOR-ul ramane valabil doar pentru cei cu credite acordate pana in 2019.
In acest moment dobanda fixa este undeva in jurul cotei de 7%, iar cea variabila ajunge in jurul cotei de 8%. Clientii care merg pe dobanda fixa au siguranta unei rate stabile, dezavantajul fiind ca pe durata finantarii media dobanzii ar putea fi mai mare decat cea a unei dobanzi variabile. Dobanda variabila are ca avantaj potential o medie, pe durata finantarii, mai mica decat cea a dobanzii fixe, dar dezavantajul este ca pot aparea fluctuatii ce se vor regasi in costul creditului.

Ce sfaturi ai pentru investitori? Cei care vor continua sa investeasca in imobiliare, spre ce tip de proprietati ar trebui sa se orienteze, care sunt acelea care vor continua sa fie atractive pe termen lung?

In 2023 as merge in continuare pe rezidential, liderul pietei imobiliare va ramane segmentul rezidential. Intotdeauna as merge pe proprietati ce au acces facil la mijloace de transport in comun, etaje intermediare si cladiri noi.

Compare listings

Comparaţie