Real Estate Made Easy

Piața imobiliară a înregistrat creșteri de prețuri. ROBOR scade sub 7%

locuinta noua

Prețurile apartamentelor din blocurile noi și vechi au înregistrat creșteri în luna februarie, după cum am informat într-un articol anterior. Astfel, am asistat la o creștere medie de 1,6% în februarie, iar indicele Imobiliare.ro a crescut la nivel naţional de la 1.413 la 1.435 de euro pe metru pătrat util.

„În ciuda aşteptărilor, piaţa rezidenţială continuă să surprindă. Desigur, traversăm în continuare o perioadă incertă, însă interesul pentru achiziţia de apartamente este în continuare ridicat, iar tranzacţii au loc. Este puţin probabil ca pe termen scurt să asistăm la creşteri de preţ şi anumite corecţii de preţ sunt inevitabile, în special pe segmentele dependente de finanţarea bancară. Totodată, categoriile premium îşi vor consolida preţul pentru că atrag în continuare o cerere ridicată”, afirmă Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, citat de Z.F.

Practic în toate orașele mari din România au crescut prețurile locuințelor, cu o singură excepție, orașul Sibiu. Apartamentele vechi s-au apreciat cu 0,5%, cele noi cu 0,8%, față de ianuarie 2023 (acum: 1452 de euro pe metru pătrat util).

Scade ROBOR
Datele BNR indică o scădere sub pragul de 7% al indicelui ROBOR, mai exact la 6,96%. Acest lucru îi va impacta pozitiv pe românii care au credite mai vechi, raportate la ROBOR, nu la IRCC.

Pe de altă parte, IRCC se situează la 5,71%, valoarea zilnică, potrivit BNR.

Compare listings

Comparaţie