Real Estate Made Easy

Cifre bune la mijloc de august. Scade ROBOR, dar și cotația leu – euro

bnr

Ne-am obișnuit în ultimele luni să citim știri negative legate de scumpiri, inflație și crize de tot felul. Iată însă că mijlocul lui august ne oferă și motive de bucurie prin câteva știri pozitive cu impact asupra pieței imobiliare din România.

Mai întâi, să menționăm că ROBOR a făcut câțiva pași înapoi, după luni de creștere continuă. Mai mult ca sigur, mustrarea Guvernatorului Mugur Isărescu: „băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie” a avut efectul scontat în piața bancară. Valoarea anuală a coborât la 8.06% de la 8.15% și putem fi optimiști că în curând îl vom vedea sub 8%.

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează de obicei aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat, remarcă ZF. În această lună, BNR a majorat dobânda de referință la 5,5%.

O altă veste bună, pentru cei cu credite în euro, dar cu veniturile în lei, este scăderea cotației leu – euro la 4.8849 lei. “Ea vine datorită unor intrări de valută în țară, care confirmă o anumită stabilitate a economiei în această perioadă de timp, în condițiile pe care le știm cu toții, cu o inflație relativ mare, dar care nu subminează definitiv o economie care, iată, are și rezultate rezonabile”, a explicat Dan Suciu, director de comunicare al BNR.

Compare listings

Comparaţie