Din dorinta de a lua pulsul pietei imobiliare direct de la sursa, am discutat cu Madalina Dragusin – Sr. Real Estate Broker – Bucharest North la HABITATbrokers despre cateva subiecte de interes: caracteristicile proprietatilor premium, preferintele cumparatorilor de locuinte din gama superioara, ritmul dezvoltarilor de noi constructii in prezent sau creditarea.
Care sunt caracteristicile principale ale unei vile premium?
Finisaje premium, naturale (marmura, granit, parchet din lemn masiv) camere spatioase, luminoase, in ultima perioada se pune accent pe sisteme smarthome, regim de inaltime redus, garaj multiplu cu acces direct in locuinta, sisteme de climatizare eficiente, cu randament mai bun decat cele clasice.
Ce suprafete are o casa pe care o includem in categoria “vila premium”?
Suprafetele ar trebui sa fie peste medie, dormitoare peste 25mp, dormitor matrimonial ce include walk-in dressing si baie matrimoniala, spatiu de living peste 40mp, dinning peste 30mp, spatiu de birou de peste 25mp, spatii destinate colectiilor de arta si hobby-urilor.
Cumparatorii de proprietati premium prefera locuintele la cheie sau doresc sa le poata amenaja ei insisi?
Intotdeauna doresc sa-si personalizeze spatiul in care locuiesc. Vilele premium de obicei se vand la alb, fara finisaje instalate.
Care este tendinta de livrare a dezvoltatorilor? Vile la rosu ori cu un minimum de finisaje sau vile complet utilate si chiar mobilate?
Vilele la rosu nu sunt o optiune, cele care se vand in acest stadiu de constructie sunt de fapt proiecte esuate, in care dezvoltatorii au intrat intr-o incapacitate de a le finaliza. Daca discutam despre proprietati premium, tendinta acestora este de a se vinde la alb, fara finisaje, tocmai pentru a lasa noul proprietar sa-si exprime personalitatea in amenajare.
Madalina, observi o stagnare a constructiilor sau continua in acelasi ritm? Daca se inregistreaza o incetinere a ritmului de edificare de noi locuinte care sunt cauzele?
Stagnare, consider ca este prea mult spus, o incetinire cu siguranta, pretul materiei prime si contextul economic fiind cauzele principale. Instabilitatea si lipsa predictibilitatii deciziilor politice fiind un factor secundar ce genereaza lipsa de incredere din partea investitorilor.
Ce feedback primiti de la cumparatorii interesati de achizitia unei proprietati prin credit bancar? Le este mai dificil sa-l obtina? Pe de alta parte, stim ca predomina creditarea in lei, exista clienti care reusesc sa obtina un credit ipotecar in euro?
Nu este mai dificil sa obtina un credit bancar, procesul este acelasi, doar ca din cauza costului de finantare si a pragului de indatorare pe venit, unii cumparatori nu se mai incadreaza pentru obtinerea sumei necesare.
