Real Estate Made Easy

S-au înțeles băncile din România cu privire la valoarea ROBOR-ului? Consiliul Concurenței anchetează 10 bănci

Bogdan Chiritoiu

În urmă cu doar câteva zile, am aflat cu surprindere că a fost începută o verificare a Consiliului Concurenței a 10 bănci de top care ar fi manipulat valoarea ROBOR—ului. Acest lucru ar însemna rate mai mari ale creditelor în lei dacă valoarea ROBOR este crescută în mod artificial și nejustificat.

„În mod normal nu se află de operaţiunile noastre decât ulterior desfăşurării controalelor. În general companiile nu sunt interesate să povestească dacă sunt controlate, iar noi menţinem discreţia. Dar, într-adevăr, trebuie să confirm că există un control în desfăşurare la principalele bănci din ţară. Dar este doar un control, nimeni nu e vinovat până nu dovedim că e vinovat. Vom vedea cum vor decurge lucrurile. Este un control care a început în această dimineaţă”, a precizat la TVR Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Informația a fost preluată de presa din România, între care Adevărul sau Ziarul financiar, au fost invitați economiști reputați în studiourile TV să dezbată știrea și efectele unei potențiale înțelegeri între bănci.

Bogdan Chiriţoiu crede că o valoare ridicată a ROBOR-ului este acceptabilă doar dacă este justificată de piață și nu de înțelegeri obscure între bănci. Dacă se va constata că au existat acorduri secrete între bănci pentru a crește ROBOR-ul, atunci amenda maximă s-ar putea ridica la 10% din cifra de afaceri. HABITATBrokers a urmărit cu interes subiectul și ce au comentat economiștii, mulți dintre ei erau sceptici cu privire la posibilitatea ca să poată fi dovedită o înțelegere – în cazul în care a existat desigur.

Încheiem cu un comentariu al preşedintelui Consiliului Concurenţei, pe marginea valorii IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor).

„IRCC este încă la un nivel mic. Şi eu am trecut la IRCC. Până acum am dormit în front şi am rămas la ROBOR, abia în primăvară am trecut la IRCC. IRCC va ajunge şi el la nivelul acesta peste câteva luni şi evident să creşti de la dobânzi de 5% la 8-9% va fi un şoc şi pentru mine, şi pentru cei care au credite.”

Urmează o perioadă dificilă pentru cei care au credite în lei, iar cele în valută sunt mai greu de obținut – nu însă imposibil.

foto: Wikimedia

Compare listings

Comparaţie