Real Estate Made Easy

Doriți să închiriați locuința? Cum alegeți chiriașii potriviți?

În acest articol dorim să oferim sfaturi proprietarilor care urmează să închirieze locuința pentru că alegerea corectă a chiriașilor va face ca proprietatea să se mențină în bună stare pe termen lung și să reprezinte cu adevărat o sursă de venit adițională.

La fel ca în vânzări, puteți să creați un profil ideal (sau mai multe) al chiriașului pe care vi-l doriți în locuință: vârstă, dacă este singur(ă) sau în cuplu, student sau angajat, venituri demonstrabile, cu sau fără animale de companie etc.

Ce garanție financiară veți solicita? Poate un depozit care să reprezinte echivalentul a două luni de chirie, poate chiar 3 luni.

Încheiați o poliță de asigurare a locuinței care să acopere și eventualele daune produse de către chiriaș. De asemenea, în cazul furtului din locuință, polița ar putea să-l protejeze și pe chiriaș.

Redactați atent clauze adiționale la termenii de bază ai contractului de închiriere privind, de exemplu daunele care ar putea fi produse mobilierului sau aparatelor electrodomestice. În privința acestora, dacă locuința este închiriată echipată, v-ar ajuta să aveți maximul de garanție (extra) al fiecărui obiect electric din casă.

Vă sfătuim să căutați proactiv un electrician și un instalator pe care să vă puteți baza când sunteți solicitat de chiriaș. Urgențe vor apărea cu siguranță, așa că este bine să aveți pe cine să sunați imediat în loc să pierdeți timp dând o mulțime de telefoane.

Revenind la alegerea chiriașului, fie mergeți în persoană pentru a-l cunoaște și a verifica documentele sale (de exemplu, contractul de muncă sau extrasul bancar), fie apelați la o agenție imobiliară nu doar pentru închiriere, dar și pentru gestionarea relației cu chiriașul. În Occident acest mod de lucru este normalitatea, în România proprietarul preferă de obicei să aibă controlul și relația directă cu chiriașul, deși aceasta înseamnă mult timp pierdut.

În fine, un ultim sfat: încercați să automatizați pe cât posibil plățile lunare și solicitați chiariașului să utilizeze mijloace online. De exemplu, facturile de electricitate și de Internet/ cablu TV ale locuinței pot fi plătite de chiriaș prin direct debit (insistați pe acest mod, altfel pot apărea întârzieri și este posibil ca proprietarul să fie sunat de furnizor când abonamentele sunt pe numele său), chiria și întreținerea să fie plătite online în câte un cont bancar (și pentru chirie puteți cere configurarea unei plăți lunare automate la dată fixă – așa sunt evitate întârzieri).

Compare listings

Comparaţie