Oamenii sunt pe bună dreptate îngrijorați de ceea ce se întâmplă în Ucraina, iar teama populației influențează de obicei negativ economia. În acest context, ce se întâmplă pe piața imobiliară din România în această perioadă?
Ne-am putea aștepta la o scădere a apetitului de investiții în proprietăți imobiliare și la o scădere a interesului dezvoltatorilor de a construi, însă deocamdată nu se observă astfel de mișcări, în ciuda unor zvonuri alarmiste.
Habitat Brokers s-a uitat peste cifrele lunii anterioare, iar cele din martie, în desfășurare, nu arată nici ele rău. Astfel, În București, în luna februarie 2022, au fost vândute 10.918 proprietăți imobiliare, o creștere de peste 50% față de luna ianuarie a acestui an.
Mai mult, media prețului de vânzare a crescut cu 3.62%, până la 1.545 euro/mp. La fel și chiriile, sunt mai scumpe în Capitală cu 1.64%, iar media este 497 euro/lună, pentru un apartament cu două camere, potrivit publicației Alba24.
Acest trend ar putea continua deoarece sosirea unui număr ridicat de refugiați ucrainieni va duce natural la o creștere a cererii de locuințe, în special a celor oferite în închiriere, însă ne așteptăm și la o creștere a cumpărării de proprietăți imobiliare pentru a fi exploatate ulterior prin închiriere.
În fine, un alt argument este că investițiile în imobiliare sunt sigure chiar și în aceste vremuri tulburi și asigură un randament bun. Dobânzile oferite de bănci la depozitele în lei sunt mult sub inflație (se estimează că va fi una cu două cifre în 2022), depozitele în euro ne fac chiar să scoatem bani din buzunar, de cele mai multe ori, iar titlurile de stat, mai atractive decât depozitele bancare, oferă dobânzi sub 5%, deci sub inflație.
Iar bursa este foarte volatilă în această perioadă. Așa încât, credem că investițiile în imobiliare sunt în continuare solide și aduc profit, prin urmare continuați să cumpărați proprietăți imobiliare.
Foto: unsplash