Real Estate Made Easy

Vom avea o criza imobiliara in 2022? Tendinte in real estate si sfaturi de investitii de la Alexandru Soare – Fondator Habitat Brokers

Alexandru Soare

Se incheie primul trimestru din 2022, iar contextul economic este unul foarte agitat din cauza suprapunerii mai multor crize: cea de energie, cea a fortei de munca, cea a materialelor de constructii… toate accentuate si de razboiul din Ucraina, de valul de refugiati etc. Cum va reactiona in continuare piata imobiliara din Romania si ce ar trebui sa faca investitorii in real estate care sunt ingrijorati de aceste crize si de incertitudinile economice? Am discutat cu Alexandru Soare, Fondator Habitat Brokers.

1. Vine criza imobiliara? Mai investim in proprietati imobiliare? 
Din fericire din studiile realizate de noi nu prevedem o depreciere a pietei imobiliare in urmatorii ani, dar intotdeauna pot aparea surprize, evenimente neprevazute ce pot influenta dramatic evolutiile pietelor. Da, investim in continuare in imobile, intotdeauna acestea ciclic se depreciaza nominal, valoarea lor este constanta. 

2. Ce argumente ai aduce cuiva care ezita sa cumpere o casa sau un apartament nou construit, gandindu-se ca nu este momentul potrivit?  
Momentul potrivit depinde de nevoile fiecaruia, de exemplu, daca tocmai ce ti-ai marit familia, este momentul potrivit sa-ti maresti si spatiul locativ. Intrebarea este daca considera aceasta achizitie o investitie economica sau o investitie pentru un upgrade al standardului de viata. Daca discutam despre o investitie economica, da este momentul de a investi, preturile sunt ascendente si isi vor mentine trendul cel putin doi ani avand in vedere cererea din piata si a noilor prevederi legale referitoare la standardele constructiilor. 

3. Care este cea mai buna investitie imobiliara in acest moment? Casa/ apartament nou sau un teren? Care are cel mai bun randament? 
Aici este o discutie ampla si tine de profilul fiecarui investitor. Daca ne uitam strict la randamentul investitiei din chiria produsa, pentru unitatile rezidentiale noi acesta este in jurul a 3,5 – 5,5%/an din valoarea investitiei, tot ce este peste acest prag este un randament speculativ. Referitor la investitiile in terenuri acestea pot avea un caracter pur speculativ prin care cumparam ieftin pentru a vinde scump si investitia poate ajunge la o maturitate intr-o perioada medie (3-5 ani) sau pot avea ca scop securizarea unei locatii in vederea dezvoltarii unui proiect imobiliar. 

4. Este un moment bun sa cumparam o locuinta din fondul vechi? La ce trebuie sa fim atenti?  
Este un moment bun de achizitie pentru orice tip de imobil. Avantajul apartamentelor din blocuri vechi este locatia, accesul care servicii de interes general si conectarea la un sistem de transport in comun. Daca ne referim la centrele oraselor, fondul de proprietati vechi este evident mai mare si constructiile noi vin la preturi de obicei mai mari, in sfarsit totul se rezuma la buget. La proprietatile vechi intotdeauna trebuie sa fim atenti la incadrarea riscului seismic, la situatia legala a proprietatii si apoi la detaliile tehnice de structura, compartimentare (care nu intotdeauna coincide cu schita cadastrala), sistem de incalzire etc. 

5. O intrebare mai atipica: ce nu intreaba de obicei un cumparator de imobiliare, dar ar trebui sa afle cand evalueaza o proprietate? Altfel spus, la ce aspecte e mai putin atent, desi informatia este importanta? 
In ultima perioada, mai ales dupa dezechilibrul din 2008, clientii vin mult mai documentati si sunt mult mai atenti la detaliile importante, pe masura ce intentia de achizitie avanseaza, se consulta cu specialisti, constructori, structuristi, avocati, etc. In general acum, achizitiile se fac constient, nu doar emotional. Intotdeauna ar trebui sa verificam starea legala a documentelor si starea tehnica a proprietatii. 

6. Stiu ca nu ai un glob magic, desi ne-am fi dorit… Poti estima cum va evolua piata imobiliara din zona Bucuresti – Ilfov in privinta fondului nou de locuinte, in 2022? 
Greu de spus, depinde foarte mult de administratia locala. Este clar in momentul acesta ca cererea nu este acoperita oferta si mai mult conditiile obtinerii unei autorizatii de construire au fost updatate in detrimentul dezvoltatorilor ceea ce pune presiune pe pretul de vanzare catre clientul final. Daca adaugam si faptul ca pretul materialelor de constructie si al manoperei a crescut considerabil, preconizam ca valorile de vanzare pentru imobilele noi vor creste cu 20% pana la sfarsitul anului 2022.

Discutie cu Alexandru Soare – Entrepreneur / Founder / Senior Broker / RE Investor MRICS

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie