La începutul lunii aprilie a avut loc conferinţa ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2023 unde specialiști în design anterior au prezentat tendințele acestui an. Accentul a fost pus pe dezvoltările smart home, acest sector fiind într-o continuă ascensiune.
Frigiderele smart cu camera încorporată care permite verificarea de la distanță a alimentelor lipsă, mașinile de spălat rufe care au scanner de etichete pentru a adapta automat programul la cerințele produsului respectiv, ușile de acces smart care determină cheia să devină obsoletă sunt doar câteva din opțiunile propuse pentru casele noastre.
„Vom adopta din ce în ce mai mult acest stil smart, aflat în continuă evoluţie. Firmele de electrocasnice şi de iluminat trebuie să ţină pasul şi să vină mereu cu soluţii inovative pe care să le putem integra pentru a ne face viaţa mai uşoară în interiorul propriilor case“, a menționat arhitecta Andreea Ştefan.
S-a discutat și de conceptul de garden office, născut în timpul pandemiei, dar păstrat și dezvoltat ulterior deoarece numeroși oameni lucrează hibrid sau complet remote. Aceștia au nevoie de un colț de lucru în curtea casei, perfect amenajat, digitalizat, cu acces rapid la Internet.
Digitalizarea este folosită și la testarea clădirilor. „Avem, de exemplu, partea de testare la cutremur a faţadelor, care este solicitată. Sunt totodată cazuri în care unele locuinţe se află la înălţime, iar ferestrele trebuie să facă faţă unor condiţii meteo extreme“, a precizat spus Daniel Popa, country manager la Reynaers Aluminium Romania, citat de ZF.
foto: pexels