Românii care au credite în lei resimt puternic șocul creșterii ROBOR în rata pe care o au de achitat în fiecare lună și perspectivele nu sunt pozitive. IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) a crescut de asemenea, dar într-o mai mică măsură.
Diferența dintre ROBOR la 3 luni și IRCC este în mai 2022 de 0,92 puncte procentuale, ROBOR la 3 luni fiind 5,01%, iar IRCC este 4,09%, potrivit cifrelor date publicității de Banca Națională a României.
Aveți opțiunea de a cere băncii unde aveți creditul în lei să vă înlocuiască ROBOR cu IRCC, doarece indicele acestuia este mai mic și pentru că este un indicator mai stabil, deci, în principiu, va avea un impact pozitiv asupra ratei bancare – comparat cu ROBOR.
Băncile nu sunt obligate să accepte solicitarea de modificare a clienților. Dacă este acceptată, se face printr-un act adițional, fără a modifica contractul de bază. Clienții care sunt refuzați de bancă se pot adresa gratuit CSALB (Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare).
În fine, dacă doriți să știți precis pe termen lung ce sumă aveți de achitat lunar ați putea opta pentru creditele cu dobândă fixă pe durata creditului. Acest tip de dobândă este mai mare decât cea variabilă, dar nu mai vă stresați de evoluția ROBOR sau IRCC deoarece nu impactează creditele cu dobândă fixă.
Foto: Pexels