Real Estate Made Easy

Banca Națională schimbă regulile pentru creditele imobiliare începând cu ianuarie 2022

BNR credit imobiliar

Dacă doriți să efectuați o investiție imobiliară și vă gândiți să apelați la un credit bancar, trebuie să aveți în vedere noile condiții impuse de Banca Națională a României, aplicabile chiar din ianuarie 2022.

Astfel, o modificare foarte importantă este aplicată creditelor imobiliare în lei, unde avansul crește la 25% din valoarea investiției, față de 15% cât era până de curând. Similar, pentru creditele imobiliare în euro, băncile vor solicita un avans mai mare de 35%. Dacă optați pentru altă valută, avansul este și mai ridicat, 50% din totalul investiției.

Banca Națională a României informează că gradul mediu de îndatorare al persoanelor care au un contract de credit imobiliar activ era de 30% și a permis băncilor comerciale să-și stabilească singure gradul maxim admis de îndatorare al clientului, în marjele menționate mai sus.

În ciuda acestor modificări, este de așteptat ca piața imobiliară din România să fie foarte dinamică și în 2022, cu unele creșteri ale prețului locuințelor, deoarece, așa cum Habitat Brokers a informat într-un articol anterior, cererea este mai mare decât oferta, iar proiectele noi se vor dezvolta în acest an cu unele frâne, precum criza forței de muncă și costuri mai mari ale materialelor și utilităților.

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie