Real Estate Made Easy

Facilitățile fiscale din construcții au zilele numărate

santier constructii muncitor

Două industrii din România se bucură în prezent de facilități fiscale pentru angajați: IT-ul și construcțiile. Aceste facilități sunt uneori puse în discuție de politicieni în căutare de noi venituri la bugetul de stat. Însă construcțiile vor pierde înlesnirile fiscale din 2025 în urma unui angajament pe care România și l-a luat în fața Uniunii Europene, inclus în PNNR.

Acest program de țară vine și cu obligații fiscale importante, între care eliminarea beneficiilor pentru industria construcțiilor. Despre ce faciltăți este vorba? În prezent, salariații din construcții au o reducere a contribuţiei de asigurări sociale de la 25% la 21,75% şi sunt exceptați de la plata contribuţiei asigurărilor sociale de sanătate (10%) şi de la plata impozitului pe venit – cu o cotă de 10%.

Ordonanța 114 a reglementat de asemenea creștere salariului minim brut la 3000 de lei în acest sector. Pe termen scurt, probabil în următorii 2 ani, nu vor fi efecte ale acestor schimbări, dar cu câteva luni/ un an înaintea intrării lor în vigoare, angajații vor trebui motivați să continue să lucreze pentru companiile de construcții, de exemplu prin suportarea diferențelor de taxe de către angajatori, din 2025.

Foto: Pexels

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie