Anul 2021 s-a încheiat cu creșteri importante ale prețului metrului pătrat pentru locuințe, iar acest trend se va menține și în 2022. Habitat Brokers vă prezintă în acest articol o serie de motive care ar putea alimenta creșterea costurilor, însă mai întâi să ne uităm la evoluția prețurilor în anul anterior.
În Bucureşti, creșterea a fost de 13.2%, în comparație cu 2020, iar costul unui metru pătrat s-a situat la finalul anului 2021, în medie, la 1.630 de euro/mp. Clujul a înregistrat de asemenea o creștere, dar mai mică, de circa 9%, însă costul pe metru pătrat era deja mare, astfel că metrul pătrat a ajuns la sfârșitul anului trecut la 1.960 de euro/mp. În fine, dacă ne uităm doar la procentele de creștere, cea mai mare s-a înregistrat anul trecut la Brașov, 15%, iar metrul pătrat al unei locuințe se situa la 1.380 euro/mp, potrivit Adevărul.
În aceste condiții, ne putem întreba dacă s-a atins o fază de platou. De asemenea, scăderea TVA la 5% pentru cumpărarea de locuințe noi ar putea contribui măcar la o menținere a prețurilor la nivelul anului anterior. Din păcate, specialiștii imobiliari estimează în continuare creșteri, alimentate de mai mulți factori.
Unul dintre factori este cererea mai mare decât oferta, în ciuda dezvoltării a numeroase proiecte noi. Materialele de construcții s-au scumpit, iar acest cost impactează natural prețul final al locuințelor.
Adăugați și criza forței de muncă, atât cea calificată, cât și necalificată.
Habitat Brokers estimează pentru 2022 o creștere a costului mediu pe metru pătrat pentru locuințe cel puțin la nivelul anului anterior, deși criza forței de muncă ar putea să ridice costul și mai mult, prin întârzierea livrării de proiecte noi.