Real Estate Made Easy

Cât de prezente sunt băncile din România în sectorul imobiliar?

BNR

Băncile din România participă activ la dezvoltarea pieței imobiliare românești prin creditele acordate și propriile investiții. Cât de mult au investit însă?

Am găsit numeroase articole pe tema pieței imobiliare de la noi, însă unul ne-a atras atenția în mod deosebit deoarece extrage informațiile dintr-o sursă puternică, Banca Națională a României.

Un raport recent al BNR conține informații despre expunerea băncilor din România în sectorul imobiliar. Potrivit acestei informări a băncii naționale, piaţa imobiliară rezidenţială reprezintă 68% din stocul total de credite ale românilor.

De asemenea, mai putem citi că expunerile băncilor din sectorul imobiliar se situează la niveluri crescute, de peste 170 miliarde lei (aproximativ 35 miliarde euro). 100 miliarde lei se regăsesc în domeniul imobiliar rezidenţial, iar ceea ce a rămas se află în pia­ța imobiliară comercială.

Tot în raportul Băncii Naționale a României este subliniat că „expunerile în raport cu piaţa imobiliară rezidenţială, formate din cre­dite ipotecare şi credite de con­sum garantate, reprezintă 68% din sto­cul total de împrumuturi acordate populaţiei şi se situează la nivelul de 101,8 mld. lei în luna martie 2021, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi pe­rioadă a anului precedent“.

Habitat Brokers va urmări acest subiect și următoarele rapoarte emise de BNR.

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie