În urmă cu mai bine de un an, Consiliul General al Primăriei Capitalei a aprobat cu sprijinul PNL și USR suspendarea pentru un an a PUZ-urilor sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6 din București. Apoi, la sfârșitul lunii februarie 2022, Tribunalul București a suspendat PUZ-urile Sectoarelor 2, 4 și 5, ca urmare a unui litigiu inițiat de Asociația Ecopolis. De altfel, Primarul General Nicușor Dan a reproșat ISC că nu a atacat PUZ-urile fiind nevoie ca o asociație să facă acest demers.
Nicușor Dan a explicat că: “hotărârea poate fi atacată de recurs, dar este executorie. Vor urma trei faze procesuale: recursul față de hotărârea de suspendare și o acțiune de anulare a celor trei PUZ-uri de sector, cu fază de fond și apel. Reamintesc că Curtea de Apel a anulat definitiv PUZ-urile pentru Sectoarele 3 și 6. Ce sunt PUZ-urile de Sector? De ani de zile dezvoltarea urbană a Bucureștiului a fost victima unor dezvoltări speculative, am pierdut sute de hectare de spații verzi, am avut sute de exemple de blocuri între case. Din cauza asta am avut o densificare exagerată în București și o scădere a calității de locuire. Din cauza asta am avut puțini investitori serioși la București, tocmai din cauza instabilității juridice în ceea ce privește urbanismul din București, pentru că nu este admisibil ca tu să reglementezi urbanistic practic tot Bucureștiul cu acte care se dovedesc a fi nelegale.”
Construcțiile din București nu sunt blocate
De asemenea, Primarul General a subliniat că, în viziunea sa, construcțiile din București nu sunt blocate ca urmare a înghețării PUZ-urilor: “în baza Planului Urbanistic General orice persoană poate să ceară un certificat de urbanism și autorizație de construire. Iar acolo unde nu este mulțumit de ceea ce prevede Planul Urbanistic General, de exemplu dacă are un teren într-o zonă industrială, atunci poate să ceară Consiliului General o derogare. În sensul acesta am funcționalizat Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului care funcționează din luna septembrie. Numai că urbanismul nu înseamnă, și din păcate asta s-a întâmplat ani de zile, nu înseamnă ca un om să coloreze o planșă și să vină la Consiliul general și să obțină niște etaje în plus”, a declarat Nicușor Dan, citat de HotNews.
Dar lucrurile nu sunt simple nici în privința PUG-ului către care face trimitere Primarul General. PUG-ul avansează în pași de melc, lucrându-se la acest macro-document încă din 2013, în urma unui contract între PMB și un consorțiu condus de UAUIM. Firește, absența PUG-ului este o altă frână în edificarea de noi construcții în București. Soluția oferită constructorilor este destul de greoaie: până la definitivarea noului PUG al Capitalei, reglementările se vor realiza prin PUZ-uri demarate de sectorul privat și prin PUZ-uri demarate de autoritatea publică.
Foto: Wikimedia