Ne apropiem cu pași repezi de ultimele săptămâni din 2021, al doilea an pandemic care a avut un impact important și în business-uri, nu doar la nivel personal. Habitat Brokers a discutat cu domnul Alexandru Buje, notar public, despre câteva subiecte care privesc piața imobiliară din România, iar răspunsurile sale despre dinamica pieței, digitalizarea procedurilor și perspectivele economice pentru anul viitor sunt foarte interesante.
Cum vedeți dinamica pieței imobiliare din acest an comparată cu cea din 2020?
Fără să avem încă acces la situația statistică comparativă anuală putem aprecia totuși că activitatea s-a relansat față de anul trecut, când s-au înregistrat reduceri semnificative, între 30-50%, la principalele operațiuni notariale (acte translative de proprietate și ipoteci), iar volumul operațiunilor se va apropia cel mai probabil de nivelul anului 2019. Cred că și din punct de vedere psihologic am depășit momentele de incertitudine care au marcat începutul pandemiei și mai ales perioada carantinei totale de anul trecut, iar lucrurile au revenit la o relativă normalitate.
S-au modificat procedurile în sensul digitalizării unora? Este necesară în continuare prezența fizică în toate etapele tranzacției imobiliare în fața notarului sau anumite proceduri pot fi făcute virtual, beneficiind de apel video și semnătură electronică, de exemplu?
Deocamdată nu se poate vorbi despre digitalizarea sau îndeplinirea virtuală a unor proceduri notariale, deoarece cadrul legal în vigoare nu a fost modificat, iar modificarea se va face progresiv, în pași mici, având în vedere esența activității notariale, care presupune contactul direct și necondiționat între notar și părți. Ca atare, încheierea unui contract la distanță, în videoconferință cu părțile și semnarea electronică prin intermediul padului dedicat, cum se practică deja în Franța, de exemplu, rămâne deocamdată un subiect de dezbatere teoretică între profesioniștii domeniului. Pandemia a adus însă niște facilități în relația cu ANCPI, pentru obținerea extraselor de carte funciară și înscrierea operațiunilor notariale, care se poate face acum exclusiv electronic, pe baza semnăturii electronice calificate, precum și cu diferite direcții de impozite și taxe locale, care permit obținerea certificatelor de atestare fiscală necesare operațiunilor notariale direct de către birourile notariale, scutind astfel părțile de drumuri și cozi la ghișee.
Care credeți că sunt principalele provocări ale pieței imobiliare în perioada următoare și care ar fi impactul pe care l-ar avea asupra activității dvs.?
Cred ca perioada următoare va fi una de adaptare la cerințele pieței, deoarece pandemia și restricțiile pe care le-a adus au produs modificări semnificative în nevoile și dorințele clienților. A crescut semnificativ cererea de case cu teren și de apartamente compartimentate inteligent, care să asigure unei familii posibilitatea de a funcționa eficient, în telemuncă pentru părinți și cu școala online pentru copii, ceea ce presupune liniște și intimitate pentru fiecare. Piața spațiilor de birouri a scăzut semnificativ, având în vedere că mulți angajați lucrează de acasă, ceea ce a dus la eliberarea multor spații și la reducerea chiriilor, pe o piață care era deja în surplus. Unii investitori și-au revăzut chiar politica de dezvoltare pe acest segment, preferând să se reorienteze dinspre birouri spre spațiile de locuit, având în vedere că tendințele la nivel internațional arată că telemunca va fi preferată și în viitor. La aceasta se vor adăuga și problemele generate de lipsa cronică a forței de muncă calificate, dificultățile în aprovizionare și scumpirea materialelor de construcții și a finisajelor, precum și incertitudinea cu privire la legislația în domeniul fiscal, mai ales legat de subiecte de interes major pentru toate părțile implicate, cum ar fi plafonul pentru cota redusă de T.V.A. de 5% sau plafonul de garantare în cadrul programului Noua Casă. Din punct de vedere al activității notariale nu cred ca vor fi probleme deosebite, având în vedere că dezvoltarea imobiliară a generat suficiente proiecte de toate tipurile (rezidențial, birouri și industrial), iar creditarea persoanelor fizice și juridice ține pasul, asigurând astfel o bună mobilitate a pieței.
Cum estimați că va fi activitatea notariala în 2022, în contextul continuării pandemiei?
Nu cred că vor fi diferențe majore față de acest an, cu excepția situației în care se va impune o carantină totală, cum s-a întâmplat anul trecut. Măsurile de siguranță și fluxurile de lucru adaptate cerințelor autorităților sanitare au fost deja implementare de anul trecut, testate și îmbunătățite unde a fost cazul, astfel încât să asigure un mediu de lucru sigur, atât pentru clienți cât și pentru personalul birourilor notariale. Cu privire la volumul activității, ne așteptăm ca acesta să crească lent, dar constant, evident și în strânsă legătură cu măsurile socio-economice luate de autorități.