Real Estate Made Easy

Sfaturi utile în caz de cutremur: vă explicăm cum este recomandat să acționați

geanta cutremur

Bucureștiul și județul Ilfov sunt foarte expuse în cazul în care ar avea loc un cutremur major în zona Vrancea. Nu trebuie să ne alarmăm, iar în cazul în care se declanșează un seism este recomandat să ne controlăm frica și să acționăm cât mai rațional pentru a ne proteja și a-i ajuta pe cei din jurul nostru.

Dacă suntem surprinși la etajul unei clădiri, nu trebuie să fugim pe scări sau să folosim liftul deoarece acestea sunt cele mai expuse în timpul unui cutremur. Sunt câteva acțiuni pe care le putem pune în practică pentru a ne proteja: ne putem adăposti sub tocul ușii, sub o grindă sau sub o masă în poziția ghemuit. Este important să ne ferim capul pentru că pot cădea obiecte sau chiar bucăți de tencuială.

Puteți părăsi clădirea la încetarea cutremurului, evitând ca viitoarele replici să vă surprindă tot în interior. Verificați în măsura posibilului starea scărilor înainte de a le folosi, iar la ieșirea din clădire acoperiți-vă capul cu un obiect dur, un scaun de exemplu, pentru că pot cădea cărămizi sau bucăți de sticlă. Dacă ușa de acces este blocată, orientați-vă spre alte soluții de evacuare: spargeți un geam cu un obiect dur sau cu un scaun, curățați atent fereastra de cioburi pentru a nu vă tăia, apoi părăsiți cu grijă clădirea, ajutându-i și pe cei din jur.

Nu pierdeți timp luând/ cautând diverse lucruri pe care să le ”salvați”, în afara actelor și a banilor/ cardurilor bancare deoarece ați putea fi surprinși în interior de o nouă replică a cutremurului. Totuși, se recomandă înainte de evacuare să închideți robinetul de gaz.

Dacă sunt persoane rănite, ajutați-le de asemenea să părăsească edificiul, iar dacă sunt blocate alertați echipele de prim ajutor.
Primul impuls va fi să folosim telefonul mobil, dar dacă este posibil ar fi bine să nu o facem imediat pentru a nu suprasatura rețelele de telefonie, lăsându-le libere celor care sună pentru urgențe.

Urmăriți doar canalele oficiale de informații, evitați sursele pe care nu le cunoașteți și păstrați-vă calmul pentru a vă proteja pe voi și pe cei apropiați.

În fotografia articolului, puteți vedea câteva obiecte pe care ar trebui să le aveți într-o geantă de prim ajutor, păstrată în casă/ la birou într-un loc ușor accesibil: apă, lanternă și radio cu baterii de rezervă, un fluier, mâncare solidă (biscuiți de exemplu), adițional: ochelari, cască și mănuși de protecție (utile ca să îndepărtați molozul sau cărămizile), o mască etc. Sunt măsuri preventive care ne pot salva viața noastră și a celor care se vor afla lângă.

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie