Real Estate Made Easy

În 2022, construcțiile au tras în sus economia și PIB-ul României

crestere PIB industrie constructii locuinte

Anul trecut, România a avut rezultate economice peste așteptări în condițiile rele pe care le cunoaștem cu toții: război la graniță, inflație, criza energetică, scumpirea creditelor etc. Bunele rezultate s-au datorat în mare măsură construcțiilor, atât cele de locuințe, cât și cele de infrastructură.

Industria construcțiilor a avut un aport la PIB de 7% și a pus umărul la creşterea economiei de 4,8% – potrivit datelor prezentate de ZF.

„Ca urmare a includerii estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul IV 2022 în seria brută trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2022.

Astfel: rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au fost revizuite de la 101,5% la 101,4%. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană. Conform politicii de revizuire actuale, trimestrele anilor 2021-2022 se vor revizui pe serie brută ca urmare a reconcilierilor cu datele anuale” – potrivit INS.

Anul acesta ar putea de asemenea să fie unul cu date pozitive pentru că BNR estimează o scădere progresivă a inflației, iar investițiile în infrastructură vor fi spectaculoase, datorită PNRR-ului și a altor finanțări europene și naționale.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat că BNR ar putea scădea dobânda de referință (7% în prezent), dar „nu înainte ca inflaţia să ajungă la nivelul ratei de politică monetară“, ceea ce se estimează a se întâmpla la finalul acestui an.

Compare listings

Comparaţie