Real Estate Made Easy

Modificări fiscale pe piața imobiliară din cauza cărora ar putea crește chiriile din 2023

Probabil sunteți la curent cu modificările fiscale adoptate de Guvern, unele se vor aplica imediat de la 1 august 2022, iar altele din ianuarie 2023. Unele dintre măsuri vizează închirierea locuințelor. Va crește impozitul datorat deoarece se modifică din 2023 modul de calcul: venitul impozabil va fi stabilit la nivelul venitului brut, deci diferit față de situația actuală.

De asemenea, proprietarii de locuințe trebuie să fie atenți la plata CASS, deoarece obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate apare de la 6 salarii minime, nu de la 12 cum este în prezent.

Procentul de 10% pentru venituri din chirii sau din alte activități independente se va calcula pe baza a trei clase:

  • clasa șase salarii minime brute pe ţară, existentă la depunerea declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate, situate între șase și 12 salarii minime brute pe ţară;
  • clasa 12 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor realizate, situate între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
  • clasa 24 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor realizate, de peste 24 salarii minime brute pe ţară.

În fine, o ultimă noutate importantă: contractul de închiriere al locuinței trebuie trimis la Fisc în maximum 30 de zile de la semnarea documentului, la fel trebuie procedat când sunt aduse modificări actului.

Compare listings

Comparaţie