Real Estate Made Easy

Piața imobiliară începe 2022 cu un capital de încredere – RAPORT PWC

constructie imobil macara

Pandemia a lăsat urme adânci în economie, iar sectorul imobiliar european a fost de asemenea afectat, cel puțin anul trecut. Conform unui raport, Emerging Trends in Real Estate 2022, realizat de PwC şi Urban Land Institute, încrederea investitorilor în activele imobiliare și performanța lor prognozată pentru 2022 a crescut foarte mult, comparat cu așteptările pe care le aveau de la 2021. De la 23%, în prezent circa jumătate dintre investitorii contactați manifestă optimism în sectorul imobiliar.

Investitorii au menționat câteva preocupări, între care creșterea inflației și problema forței de muncă care pot avea un impact negativ în sectorul imobiliar, afectat randamentele.

„Faţă de anul trecut, când doar 23% dintre respondenţi erau optimişti în privinţa perspectivei afacerilor lor, a profitabilităţii şi numărului de angajaţi, acum aproximativ jumătate dintre cei chestionaţi cred că toţi cei trei indicatori se vor îmbunătăţi. Revenirea încrederii se datorează în principal măsurilor de sprijin din partea guvernelor. Totuşi companiile nu sunt îngrijorate de faptul ca aceste programe de susţinere se vor încheia, ci de durata valului inflaţionist şi de impactul pe care acesta îl are asupra costurilor şi termenelor de livrare”, a precizat Francesca Postolache, Partener PwC România.

Dacă privim în urmă și analizăm ultimele 12 luni, observăm că piețele imobiliare cele mai dinamice au fost Germania, cu tranzacții de 71 miliarde, apoi, foarte aproape, Marea Britanie, cu 70 miliarde euro şi Franţa cu 32 miliarde de euro. România se află destul de departe de acești lideri cu tranzacţii de circa un miliard euro pe piața imobiliară.

Foto: pixabay

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie