Real Estate Made Easy

S-a aprobat legea prin care plătiți TVA de 5% la achiziția unei locuințe până în 140.000 euro

noi constructii

Vești bune pentru românii care au așteptat aprobarea legii prin care scade cota de TVA la 5% la achiziția unei locuințe până în 140.000 euro: de la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare legea și efectele ei pozitive se vor regăsi în costul final de cumpărare.

Habitat Brokers v-a informat încă de anul trecut despre această modificare legislativă, inclusiv despre data de la care urma să intre în vigoare scăderea TVA la 5%. Reamintim câteva chestiuni importante despre schimbarea cotei de TVA.

Ce se întâmplă cu familiile care divorțează?

“Dacă în timpul căsătoriei au beneficiat de tva 5% și divorțează, niciunul dintre soți nu mai are dreptul să beneficieze de acest plafon”, precizează Alexandru Soare, CEO Habitat Brokers.

Se poate cumpăra locul de parcare cu TVA de 5%?

Da, condiția fiind ca acesta să fie cuprins în achiziția locuinței, în acelasi contract de vânzare si împreună îndeplinesc condițiile de buget prinse în OUG.

ART.XXV –  (1) Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. XXIV intră în vigoare la data publicării prezentei ordonanțe de urgență în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu următoarele excepții:

a) prevederile pct. 1- 3, 22-25 intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2022;

ART. XXVII – (1) Procedura privind organizarea “Registrului persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%”, prevăzut la art. 291 alin. (3^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în termen de 10 zile de la data publicării prezentei ordonanţe de urgenţă în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie