Real Estate Made Easy

S-a schimbat comportamentul cumparatorului de imobiliare incepand din aceasta toamna? Plus: sfaturi pentru eficienta energetica a locuintei

Marius Cojocariu

Am discutat cu Marius Cojocariu, Consultant imobiliar la HABITATbrokers, despre mai multe subiecte de actualitate din piata imobiliara. Marius are o experienta profesionala ridicata si cunoaste in profunzime real estate-ul din nordul Capitalei.

Ai observat schimbari in comportamentul cumparatorilor de imobilare, din această toamna? Comportamentul cumparatorilor in aceasta toamna este relativ schimbat. In primul rand, clientii sunt mai atenti la consumul de utilitati, la randamentul energetic al proprietatii, prefera locuintele verzi dotate cu pompe de caldura, panouri fotovoltaice, dar sunt si clientii oportunisti, care vin cu oferte pentru proprietati cu 30% mai mici decat pretul promovat. Numarul lor a crescut destul de mult in ultima perioada.

In contextul crizei energetice, ce intrebari sau preocupari noi manifesta cumparatorii de locuinte?
Sunt foarte atenti la costurile de intretinere. Au in vedere si costul de administrare a imobilului. Se duc catre imobile dotate cu centrale termice de imobil, nu de apartament, cladiri verzi, eficiente energetic.

Continuand subiectul, ce sfaturi oferi proprietarilor de locuinte pentru o crestere a eficientei energetice, fie ca este vorba de optimizari de substanta ale construcției sau sfaturi ce tin de comportamentul in casa?
In acest moment sunt diferite solutii moderne de eficientizare a consumului de utilitati. Modulul ambiental este foarte important, poate reduce consumul cu pana la 30% daca este bine reglat, conform programului familiei.
Pentru consumul de apa, exista soluti ce se pot monta la fiecare robinet.
Pentru electricitate, exista prizele smart, ce programeaza consumatorii pentru a functiona intr-un interval orar optim.

HABITATBrokers este specializata in locuintele premium situate in zona de nord a Capitalei. Cu ce particularitati vin noile proiecte livrate sau in curs de construire?
Observam tendinta dezvoltatorilor de a merge pe proiecte noi certificate verde, dotate cu multiple solutii de eficientizare energetica. Sisteme smarthome, panouri fotovoltaice, pompe de caldura. Este o continuare a trendului de sustenabilitate, insa mult mai aplicat. Daca pana in vara aceasta, motivatia era data de urgenta climatica, acum este vorba si de cresterile de preturi ale energiei, prin urmare trendul este continuat si upgradat cu noi solutii pentru cresterea eficientei energetice a fiecarei locuinte livrate.

Foto in text: Pexels

Compare listings

Comparaţie