Uniunea Europeană ia în calcul interzicerea de facto a centralelor de apartament pe gaz din 2029, consecință a angajamentelor luate de a reduce amprenta de carbon. Măsura este luată cu mănuși în sensul că nu va exista o normativa care să interzică explicit centralele pe gaz, dar se propune un prag minim de eficiență a acestora de 115% care nu poate fi atins nici de gaze, nici de combustibilii ecologici precum bio metan sau hidrogen.
Vă puteți pregăti în avans, deși anul 2029 este departe, optând pentru pompe de căldură electrice sau hibride. Mai ales dacă sunteți în prezent în situația de a cumpăra sau renova o locuință fără un sistem de încălzire, aveți ocazia să alegeți pompele de căldură, mai ecologice și mai eficiente/ economice ceea ce se vede lunar în facturile de consum.
A fost publicată o analiză a Asociației Energia Inteligentă, preluată de Economica, din care aflăm că 65 de milioane de centrale pe gaz funcționează în acest moment în Uniunea Europeană. Schimbarea lor nu este o misiunea ușoară, de aceea Habitat Brokers vă sfătuiește să vă pregătiți din timp, de exemplu dacă aveați în vedere să schimbați sau să efectuați o reparație costisitoare a centralei pe gaz în următorii ani, poate este mai bine să optați deja pentru pompa de căldură.
În fine, mai menționăm că opt țări din UE au luat deja măsuri au anunțat restricții din anii următori legate de folosirea centralelor pe gaz. De exemplu, Austria va interzice începând din 2024 repararea sau instalarea de noi centrale termice.