Real Estate Made Easy

Creșterea ROBOR pune presiune pe ratele românilor, dar și pe creditele noi pentru locuințe

Ultima valoare ROBOR la 12 luni comunicată pe 3 august de BNR este de 8.27%. Această valoare în creștere față de marjele anterioare pune presiune pe ratele românilor, dar și pe creditele noi pentru locuințe. Pe de o parte, rata bancară pentru creditele în lei se va scumpi, actualizată cu valoarea ROBOR, iar pe de altă parte cei care doresc să ia un astfel de credit pentru o casă nouă vor plăti la rândul lor mai mult.

ROBOR este o medie aritmetică a cotaților de rată de dobândă pentru lei, utilizate de primele zece bănci mari din România. Această rată este calculată zilnic, fiind rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci.

Ratele de referință ROBOR se stabilesc pentru opt scadențe, cea mai scurtă fiind de o zi, iar cea mai lungă de un an: ROBOR overnight (O/N), ROBOR tomorrow next (T/N), ROBOR 1 lună, ROBOR 3 luni (3M), ROBOR 6 luni (6M) și ROBOR 12 luni (12M). Cea mai utilizată rată este ROBOR la 3 luni (3M).

IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) a crescut de asemenea, dar într-o mai mică măsură. Citiți despre diferențele dintre ROBOR și IRCC.

Foto: Pexels

Compare listings

Comparaţie